HockeyNews
PLUS

Frölundatalangen håller tummarna för Washington

(9084) Karl Henriksson
Johan Löf / Bildbyrån

Publicerad: 21 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Det har blivit dags att skörda frukten av en succéartad säsong. Frölundas stortalang Karl Henriksson är redo för NHL-draften, och håller tummarna för att framfarten hemma i Göteborg har gett eko i den amerikanska huvudstaden.

– Jag har alltid gillat Washington och (Nicklas) Bäckström mycket, så det skulle varit väldigt häftigt att få komma dit, säger han till HockeyNews.se.

Han är poängkungen i Frölundas J20-lag, den interna poängligavinnaren när Småkronorna bärgade sitt första VM-guld på hemmaplan. Men framförallt: En puckstark center som väger upp för sin mindre kroppshydda med en imponerande blick för spelet. 

När HockeyNews.se når Karl Henriksson under torsdagskvällen befinner han sig i socken i Mörrum, platsen där hans egen hockeyresa en gång startade.

– Det är så klart att det är spännande inför helgen, det är klart att man ser fram emot det.

Nej, det är så klart inte midsommarfirandet som står på tapeten. I natt drar NHL-draftens förstarunda igång, men troligtvis är det inte förrän lördagskvällen som allvaret startar på riktigt för Frölundas framtidslöfte.

Karl Henriksson väljs med största sannolikhet under lördagskvällen då runda två till sju avgörs. Foto: Erich Schlegel/Bildbyrån.

Om du får välja själv, i vilken NHL-klubb skulle du helst spela?

– Det blir häftigt att bara bli vald, men jag har alltid gillat Washington och (Nicklas) Bäckström mycket, så det skulle varit väldigt häftigt att få komma dit.

Är det “Bäckis” som är favoritspelaren?

– Absolut, det har det alltid varit. Han har varit min idol jättelänge.

Vi backar tillbaka bandet till slutet av maj, då Henriksson var en av de 12 svenskar som var inbjuden till NHL Scouting Combine i Buffalo. En häftig upplevelse och en nyttig läxa, säger han om testdagarna där han pratade med 13 av de totalt 31 organisationerna på plats.

– Det var en lite läskig situation, men det var väl med några som det kändes bättre, säger han och fortsätter:

– Det är inte många som får vara med och nu när man tänker tillbaka på det så var det en väldigt stor grej. Samtidigt ska man inte förstora upp det för mycket, men det var kul. En häftig upplevelse att vara med om.

Karl Henriksson fick snöra på sig skridskorna under två SHL-matcher under den gångna säsongen. Foto: Johan Löf/Bildbyrån. 

Totalt blev det 49 poäng (13+36) på 45 matcher med Frölundas J20-lag under säsongen. En notering som var bäst inte bara bland göteborgarna utan i hela SuperElit. Framgångarna förde även med sig ett par chanser i A-laget, och frågan är om det inte dags för 18-åringen att på riktigt klä sig i SHL-kostymen till nästa säsong?

– Jo, men det är klart att jag vill få lite chanser i SHL. Mitt mål är framförallt att få träna mycket (med A-laget) och sen vet jag att Frölunda har ett jäkligt bra lag. Men om det skulle bli någon skada så vill man ju vara redo att ta chansen. 

Hur ställer du dig till en eventuell utlåning, om det skulle bli aktuellt?

– Jag har faktiskt inte snackat någonting om det, inte tänkt på det någonting. Så vi får se helt enkelt, säger Henriksson som inte stänger dörren helt för seniorspel utanför Göteborg.

Henriksson firar VM-guldet med Småkronorna. Foto: Johan Löf/Bildbyrån.

VM-guldet under mästerskapet i Örnsköldsvik är väldokumenterat vid det här laget. Tillsammans med supertalangerna och kedjekamraterna Lucas Raymond och Alexander Holtz så blev mästerskapet en braksuccé.

I sommar får trion chansen att spela tillsammans igen när de reser med Juniorkronorna till Plymouth, USA. Kanske får vi också se stjärntrion tillsammans under JVM i Tjeckien.

– Förhoppningsvis, men det får vi se. Först ska alla bli uttagna, och det är inte lätt, men vi får väl ha det som mål.

Vad är det som gör att ni fungerar så bra ihop?

– Vi tänker väl hockey lika, på många sätt, samtidigt som vi har lite olika egenskaper. Sen tror att vi kompletterar varandra väldigt bra. 

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!